Julen efter en vårdnadstvist
De flesta av oss förknippar julen som en högtid där tid ges till eftertanke och harmoni. Tyvärr så är det inte alltid så. Julen är också den högtid då det allra tydligast framgår om man är ensam eller inte. Det är många som saknar familj och som kanske inte har den stora bekantskapskretsen som man eftersträvar. Har man det - ja, då vill man inte tränga sig på och “förstöra” julen för en familj.
En vårdnadstvist är en process som kan liknas vid en känslomässig bergochdalbana. Tyvärr så föder en sådan ofta destruktiva tankar som i samband med julen blir extra påtagliga och svåra att hantera. Har du en bekant som är ensam som en följd av en vårdnadstvist - öppna ditt hem under julen
Många har även haft en familj och den saken blir ofta ännu värre att hantera. Man har kanske varit gift och sett sina barns förväntansfulla ögon då de får klä granen, äta julmaten och se när tomten kommer med alla julklappar. Att då tvingas till att fira julen utan sällskap kan göra att det finns en risk för att personen i fråga kanske dricker för mycket eller drabbas av så pass negativa tankar att denne försöker skada sig själv.
Tyvärr så är just julen, mellandagarna, nyårsafton och - i synnerhet - nyårsdagen den tid på året då flest självmord i Sverige sker. Har du en bekant som genomgått en vårdnadstvist - eller som befinner sig i en sådan - så bör du vara extra vaksam just vid dessa högtider.
En vårdnadstvist är tuff att hantera
Det finns många anledningar till varför en relation inte fungerar. De flesta separationer sker dock utan större problem och där parterna kan fortsätta ha kontakt, tala- och respektera varandra. I vissa fall så blir det dock en konflikt och det kan komma att handla om vårdnaden av de gemensamma barnen.
Detta kallas för en vårdnadstvist och det handlar om en process som dels brukar ta lång tid att lösa och som - framförallt - handlar om en stor känslomässig prövning. För alla parter. Att leva med en tanke om att man kanske bedöms som en olämplig vårdnadshavare och inte kunna påverka beslutet (mer än att anlita en skicklig jurist) kan föda destruktiva tankar.
Än mer om man precis förlorat en vårdnadstvist och därmed vet att man enbart har umgängesrätt med sina barn.
Hur du som bekant kan agera
Öppna din dörr. Det är det mest konkreta råd vi kan ge. Julen handlar om även om att ta hand om de sina - alla dessa. Har du en kamrat som befinner sig i en vårdnadstvist, har förlorat en sådan eller som rent allmänt är ensam (och ovan vid ensamheten - vissa väljer den också, det måste man vara medveten om) så bör du bjuda in denne att fira julen tillsammans med er. Det behöver inte handla om en helg helg - det kan räcka med en lunch på julafton.
Se till att finnas där och visa att du är det stöd som vi alla någon gång i livet kan komma att behöva. En vårdnadstvist är ingenting som påvisar (naturligtvis beroende på anledning) att det handlar om en dålig människa: en sådan kan uppstå av alla möjliga skäl - svartsjuka, en flytt eller på grund av något underliggande gräl som inte går att lösa.
Mer information om vårdnadstvister finnas att hitta på denna sida: https://www.vårdnadstvist.nu/.
Andra inlägg
- Catering för olika tillfällen i Järfälla
- Fruktleveranser för Stockholms arbetsliv
- Mat som stimulerar kreativiteten på jobbet
- En smakresa genom staden med lunch i Bromma
- Restaurang vid Globen – nya smaker
- Kylrum för dina behov
- Smakrik salladsbar på Liljeholmen
- Nutidens kassasystem
- Den rätta känslan finns på japansk restaurang i Stockholm
- Bussresa till distriktet Champagne